Storebror vann med 3-1

Templet var fullsatt den här ovanligt varma och sköna septemberkväll. Den skåneländska stoltheten stod på spel när två ”bröder” gjorde upp. Det var med uppkavlade armar klacksektionerna fylldes och varken röda eller ljusblå ville lämna Olympia med nedböjt huvud. HIF mot MFF i årets sista prestigeladdade derby.

Huruvida Stuart Baxter besökt Oraklet i Delphi innan han tog jobbet som huvudtränare i HIF förtäljer inte historian. Men i andra halvlek gick det mesta så som han hade förutspått. HIF fick spelet i straffområdet att börja fungera och anfallen gick klockrent enligt ritningarna från måndagens träning. Samtidigt tog jättarna Granqvist och Björck allt såväl i luften som framför backlinjen. Men det var i andra halvlek.

Den första halvleken var jämn i fem minuter, med en viss HIF-dominans. Framförallt hade HIF en hyfsad farlighet när Erik Wahlstedt vek in från höger och med vänstern försökte kopiera Babis Stefanidis mål från cupmatchen mot Hammarby. Men sen i resterande fyrtio minuter plus tillägg tog MFF över helt. Utdelningen på MFF:s dominans kom i den tjugotredje minuten, lite oturligt kan man tycka. Andreas Jakobsson som fram till dess hade varit felfri gör det fatala misstaget att rensa bollen rätt på en närstående MFF:are. I röran som följer faller Junior efter en närkamp med Andreas Granqvist. Då tappar också HIF-försvaret fokus och Jonatan Johansson kan ensam enkelt placera in bollen förbi en chanslös Daniel Andersson. Även om HIF har någon chans i halvleken är de egentligen helt ofarliga. Det handlar mest om skottvilja och inte någon direkt precision. MFF borde kanske ha avgjort matchen redan i den första halvleken, om inte förr så när man i slutminuterna spelar ut HIF under knappa minuten... i HIF:s straffområde! Kort därpå är HIF-försvaret också passivt när Daniel Andersson på en frisparksvariant springer sig fri precis till vänster om straffområdet. Även om även de flesta MFF-anfallen hamnar utanför målramen tvingas Daniel Andersson i alla fall till ett par svettiga räddningar.

Andra halvlek börjar som den första slutar men den MFF-dominansen varar inte länge som den gjorde i den första. I den 52:a minuten tar Luton Shelton allena fart med bollen och efter att ha tråcklat sig genom hela försvaret avslutar han med en distinkt vänster som letar sig in vid höger stolpe. Ett ganska trött Olympia vaknar till liv och det var säkert många av gudarna som råder över templet som vaknade upp ur djup sömn. För nu avlöser HIF-anfallen varandra och MFF blir en passiv birollsinnehavare, utan chans på varken mål eller guldbagge. Redan fyra minuter senare är en påökning nära. Andreas Jakobsson, för kvällen något offensivare hittar en springande Luton Shelton som lämnar över bollen till Olivier Karekezi. Den sistnämnde kommer dock fel i steget och friläget sumpas, men ändå lyckas han hitta fram och lägga ett tungt skott precis över. I den 66:e minuten kommer så det förlösande 2-1, av samma man som sist. Babis Stefanidis hittar fram till den jamaicanske landslagsmannen som skjuter in bollen via stolpen. Gudarna lade champagnen på kylning fortfarande märkbart förvånade över vad som pågick i deras hemvist. Det skulle bli anledning att korka upp.

Olivier Karekezi går ut till förmån för en nytänd Gustaf Andersson. Bara ett par minuter in dennes kvällsliga äventyr slår han bollen i höger ytterstolpe. Än en gång Luton Shelton som låg bakom anfallet då han i ett fallet krigar till sig bollen. MFF går ner på tre backar vilket öppnar upp för HIF. En minut över full tid krossar Fredrik Svanbäck bollen till Babis Stefanidis, helt enligt måndagsritningarna. Gustaf Andersson får bollen och den placerar han där den hör hemma. Helgedomen skakar i grunderna och champagnen sprutar högt, högt där uppe.

Det sjöngs ”Henrik Larsson is the King of Kings” i trappan utanför Pressrummet trekvart efter matchen var avblåst. Märklig avslutning på en för HIF:are underbar kväll där Celticsupportrarnas gunstling inte var med, men där Luton än en gång var bättre än Chelsea. Nu kan även Olympias gudar sluta dagdrömma och i stället sätta sig på vars ett moln i fortsättningen och beskåda deras söner. För det skiljer bara fyra poäng mellan tabellfyran Malmö och tabellåttan Helsingborg. AIK Solna leder än, med nio poäng...